Ukinuta oslobađajuća presuda Jusufraniću i Petroviću

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ukinuo je oslobađajuću presudu bivšim rukovodiocima GRAS-a i vratio predmet na ponovo odlučivanje.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo će se suditi bivšem direktoru sarajevskog Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (GRAS) Ibrahimu Jusufraniću i bivšem šefu Turističke poslovnice preduzeća Branislavu Petroviću zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave.

Vrhovni sud FBiH je prihvatio žalbu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu za Jusufranića i Petrovića iz juna 2018. godine zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Optužnica tereti Jusufranića da je kao direktor GRAS-a zloupotrijebio službeni položaj jer je donio nezakonitu odluku o kupovini praonice za autobuse i time oštetio preduzeće za više od 880.000 KM. Prilikom donošenja odluke o kupovini Jusufranić nije Upravnom odboru predočio mišljenje Radne grupe o opravdanosti ove nabavke, koja je smatrala da je kupovina praonica ekonomski nepovoljna za GRAS. Prihvatanjem Jusufranićevog prijedloga preduzeće je potpisalo ugovor sa firmom „Elesprom“ iz Slovenije za kupovinu praonica koje nikada nisu stavljene u funkciju.

Jusufranićev kolega i šurjak Branislav Petrović je, prema optužnici, zajedno sa Jusufranićem pomogao sarajevskoj podružnici njemačke firme „Hellner & More” da pobijedi na tenderu za prodaju reklamnog prostora u vozilima GRAS-a. Time je preduzeće oštećeno za 95.700 KM.

Ibrahim Jusufranić nije imao komentar na odluku Vrhovnog suda FBiH.

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je Jusufranića i Petrovića u prvostepenom postupku navodeći da je Kantonalno tužilaštvo ranije donijelo Rješenje o obustavi istrage u kojem je navedeno da njih dvojica nisu krivi. Tadašnja predsjedavajuća Sudskog vijeća Rozita Šimić je objasnila da nisu predočeni novi dokazi koji bi opravdali optužnicu već oni za koje je donijeto Rješenje.

CIN je ranije pisao o Jusufranićevom ulaganju u sopstvene nekretnine. U periodu od deset godina nakon napuštanja GRAS-a Jusufranić i njegova porodica su kupili tri poslovna prostora, dva zemljišna posjeda, devastiranu vikendicu u Sarajevu te zemljište u Travniku na kojem su izgradili univerzitet.

Slučaj Jusufranić: Praonica za bolji biznis
Nakon odlaska sa čela gradskog saobraćajnog preduzeća iz Sarajeva Ibrahim Jusufranić i njegova porodica su stekli milionsku imovinu.

CIN je otkrio da je Jusufranić sa suprugom Smiljkom i sinom Jasminom u ovu imovinu uložio najmanje 7,5 miliona KM.

Nedugo nakon odlaska iz GRAS-a 2006. godine protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je oštetio ovu firmu za skoro milion KM. On je rukovodio GRAS-om 17 godina, a iza sebe je ostavio 25,2 miliona KM duga.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Neprijavljena imovina državne tužiteljice

Državna tužiteljica Vedrana Mijović je sa suprugom Dankom za 13 godina kupila pet nekretnina, ali neke od njih nije prijavila VSTV-u. Iako iz ove institucije nalažu da se prijavi sva imovina, za sudije i tužioce to nije obavezujuće jer već dvije i po godine ne postoje pravila o podnošenju finansijskih izvještaja.

VSTV godinama tolerisao nerad sudije

Banjalučki sudija Atko Huseinbašić je tokom petnaestogodišnjeg rada napravio 56 prekršaja u dva suda, a članovima VSTV-a je trebalo osam godina da mu zabrane da dalje radi.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN