Search
Close this search box.

Zatvorska kazna za sudskog referenta

Kantonalni sud u Sarajevu je izrekao pravosnažnu presudu bivšem sudskom referentu Ekremu Bezdrobu. Osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi.

Bivši referent za izvršenje krivičnih sankcija Općinskog suda u Sarajevu Ekrem Bezdrob pravosnažno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog primanja mita i drugih oblika koristi. Ova informacija je potvrđena Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Presudom je Bezdrobu prepolovljena zatvorska kazna koju mu je Općinski sud u Sarajevu izrekao u prvostepenom postupku u septembru 2017. godine.

Sudski referenti krivi za uzimanje mita
Pašaga Selimović i Ekrem Bezdrob osuđeni su na po godinu i četiri mjeseca zatvora pred Općinskim sudom u Sarajevu, gdje su donedavno radili.

Njegov advokat Tarik Čingić presudu nije želio komentarisati, objasnivši da zvaničnu informaciju o tome nije dobio. Nije mogao ni reći hoće li njegov klijent iskoristiti zakonsku mogućnost i otkupiti zatvorsku kaznu. S obzirom da je u pritvoru proveo 70 dana, za otkup bi mu ostalo nešto manje od šest mjeseci što bi, računajući 100 KM po danu zatvora, bio iznos oko 17.000 KM.

“To će biti isključivo njegova odluka. Ako je finansijske mogućnosti, možda i hoće”, rekao je Čingić, napomenuvši da je Bezdrob u međuvremenu penzionisan.

Uz Bezdroba je bio optužen i njegov kolega Pašaga Selimović koji je u međuvremenu preminuo pa je  postupak nastavljen samo protiv Bezdroba.

Prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, Bezdrob i Selimović su uzimali novac i poklone od sarajevskog advokata Omara Mehmedbašića i najmanje osam osuđenika. Oni su se Selimoviću i Bezdrobu obraćali sa molbama za odgađanje izvršenja zatvorske kazne, zamjenu zatvorske kazne za novčanu ili za kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Slučaj je prijavio osuđenik Emir Porobić. On je nekoliko puta dolazio u kancelariju referenata sa molbom za odgodu izdržavanja desetomjesečne zatvorske kazne koju je dobio zbog teške krađe, odnosno zamjenu za novčanu kaznu. Pritom je Selimoviću i Bezdrobu u više navrata davao novac i druge poklone.

S tom praksom je prestao polovinom 2015. godine kada ih je prijavio Federalnoj upravi policije koja je i pokrenula istragu. Policija je u kancelariju sudskih referenata postavila audio i videonadzor i tako pratila njihov rad.

Referenti su snimljeni u trenucima kada su uzimali novac od osuđenika, ali i od advokata Mehmedbašića koji je većinu njih zastupao.

Selimović, Bezdrob i Mehmedbašić su uhapšeni početkom decembra 2015. godine, ali je advokat u zamjenu za svjedočenje oslobođen i dobio imunitet od krivičnog gonjenja. U međuvremenu je izabran za člana Disciplinskog suda Regionalne advokatske komore Sarajevo koji odlučuje o etičkom postupanju advokata.

Prilikom svjedočenja advokat Mehmedbašić je priznao da je Selimoviću i Bezdrobu davao novac da bi molbe njegovih klijenata bile usvojene, odnosno, kako je rekao, predmeti „završeni“. Njih dvojicu je, kaže, doživljavao kao „katalizatore“- „ljude koji znaju što se dešava“.

Advokati odbrane Alen Nakić Tarik Čingić su tokom suđenja insistirali da dokazi nisu prikupljeni na zakonit način te da njihovi klijenti nisu donosili konačna rješenja u vezi sa molbama, već su o tome odlučivali predsjednica Suda i postupajuće sudije u predmetima. Međutim, advokat Mehmedbašić je svjedočio: “Ja kada dajem novac, ja znam da će to biti završeno. To se podrazumijevalo.” Dodao je i da bi tražio novac natrag „ako ne bi prošlo“.

Službena dužnost između pravde i zarade
Sudovi u BiH godišnje potroše skoro 11 miliona KM na advokate po službenoj dužnosti. Veliki dio tog novca dobije nekoliko advokata.

Mehmedbašić je priznao da je u pojedinim slučajevima on uzimao novac od klijenta i dijelio ga sa Bezdrobom i Selimovićem, što je u žargonu nazvao „lapo-lapo“. U pojedinim slučajevima je davao i svoj novac kako bi zadržao klijenta.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN