Search
Close this search box.

Usvojen Zakon o formiranju Fonda solidarnosti za obnovu RS

Narodna skupština RS usvojila Zakon o formiranju Fonda solidarnosti za obnovu RS

Nakon trodnevnog zasjedanja, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili su set zakona za prevazilaženje posljedica poplava koje su prošloga mjeseca zadesile ovaj entitet. Uz ostalo prihvaćen je Zakon o formiranju Fonda solidarnosti za obnovu RS, koji bi trebao imati godišnje prihode od 93,5 miliona KM a iz kojih će biti financirane i isplate jednokratne novčane pomoći poplavljenim domaćinstvima u iznosu od 5.000 KM.

Prema zvaničnim podacima, poplavljeno je više od 33.000 domaćinstava u RS, a okvirno se procjenjuje da će samo za isplatu jednokratne pomoći biti potrebno 150 miliona KM.

Kako se navodi u priopćenju okosnicu prihoda Fonda bi trebao činiti solidarni porez u ukupnom iznosu od tri posto koji će se obračunavati na neto plate svih zaposlenih u RS. Porez će biti plaćen na način da poslodavac snosi 1,5 posto a zaposleni preostali iznos.

U poplavama u RS život je izgubilo 19 ljudi a materijalna šteta se procjenjuje na iznos u rasponu od 1,3 do 1,6 milijardi KM. Zvanični podaci o iznosu štete trebali bi biti poznati za nekoliko sedmica kad sve opštine i gradovi dostave izvještaje o evidenciji šteta.

Četiri nevladine organizacije – Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), Helsinški parlament građana Banja Luka (HPG), Centar za zaštitu životne sredine i Oštra nula – nisu zadovoljne predloženim Zakonom o Fondu solidarnosti. U ranije poslanim komentarima naveli su da je u Zakonu bilo potrebno definirati kriterije za raspodjelu sredstava i sanacije štete u samom Zakonu, umjesto što je ostavljano Vladi da ove odredbe naknadno definiše. Za nevladine organizacije neprihvatljiva je činjenica da je u Upravnom odboru Fonda predviđeno većinsko učešće predstavnika Vlade, jer to prema njihovom mišljenju ostavlja Vladi monopol nad donošenjem odluka, dok s druge strane nije omogućeno civilnom sektoru ni građanima da vrše nadzor i utiču na donošenje odluka.

TI BiH: Otvara se mogućnost zloupotrebe u raspodjeli pomoći
TI BiH uputio je priopćenje za javnost u kojem upozorava na predložene dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti RS.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.