Search
Close this search box.

Novinari CIN-a proglašeni za novinare godine

Nagrada je dodijeljena za seriju tekstova i video priča o farmaceutskoj kompaniji „Bosnalijek“.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Jasna Fetahović i Azhar Kalamujić dobili su nagradu Društva novinara Bosne i Hercegovine (BiH) „Novinar godine 2016.“.

Nagrada je dodijeljena za tekstove i video priče o kompaniji „Bosnalijek“, uz posebno izdvajanje priče „Koliko tableta košta Bosnalijek“. Novinari su istražili kako su ruski ulagači preuzeli upravljanje nad najvećom farmaceutskom kompanijom u BiH, preuzevši većinski paket dionica za 32 miliona KM. Novi vlasnici „Bosnalijeka“ su dvije godine kasnije bankrotirali, ostajući dužni sarajevskoj tvornici lijekova gotovo onoliko koliko su uložili u njenu kupovinu.

Koliko tableta košta Bosnalijek
Ruski ulagači su stekli kontrolu nad „Bosnalijekom“ za 32 miliona KM da bi dvije godine kasnije bankrotirali

Nagradu Društva novinara BiH za printano novinarstvo dobila je redakcija „Oslobođenja“. U kategoriji radijskog novinarstva nagrađen je novinar Radija Federacije BiH Enver Šadinlija, a za televizijsko novinarstvo Amir Zukić, direktor Televizije N1 za BiH i urednik emisije „Pressing“.

Nagradu za životno djelo je dobio novinar Atah Mahić.

Ovo je 22. dodjela nagrada u organizaciji Društva novinara BiH.

CIN je u 2016. godini objavio još tri istraživanja o „Bosnalijeku“. Novinari su istražili kako su ruski ulagači dionice „Bosnalijeka“ kupovali na nedozvoljen način, posredstvom luksemburškog offshore fonda „Haden“.

Rusi nepropisno parkirani u Bosnalijeku
Luksemburški fond „Haden“ je unaprijed dogovarao kupovinu dionica „Bosnalijeka“, kršeći zakon i pravila o slobodnom trgovanju na Sarajevskoj berzi.

CIN je istražio i kako je dio novca sumnjivog porijekla kojim su kupljene dionice „Bosnalijeka“ prebačen preko računa u sarajevskoj „Sberbanci“, te o šteti koja je „Bosnalijeku“ nanesena dok je njome rukovodio bivši direktor Edin Arslanagić.

Sberbanka za sumnjive transakcije iz Rusije
Dio novca sumnjivog porijekla kojim su kupljene dionice „Bosnalijeka“ prebačen je preko računa u sarajevskoj Sberbanci.
Sud blokirao kuće u Bosni, Arslanagići kupovali nove u Americi
Članovi porodice bivšeg direktora „Bosnalijeka“ su za sedam godina potrošili 3,75 miliona KM na kuće, stanove, apartmane i preduzeće, iako su njihovi ukupni prihodi u BiH u tom periodu bili manji za 1,05 miliona KM.

Jedno od istraživanja o ovoj kompaniji na kojem je Fetahović radila nagrađeno je i u Moldaviji. Fetahović, novinari RISE Moldova Dumitru Lazur i Olga Ceaglei, te regionalna urednica Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) Miranda Patrucić dobili su u decembru 2016. godine treću nagradu UNDP-a Moldavija za istraživačko novinarstvo.

Istraživanje o Bosnalijeku nagrađeno u Moldaviji
Istraživanje na kojem je radila novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) nagrađeno u Moldaviji.

Oni su istraživali kako su sarajevska tvornica lijekova „Bosnalijek“ i farmaceutska kompanija „Dita Estfarm“ sarađivale u Moldaviji, gdje su prodavale lijekove vrijedne skoro pet miliona KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.